091 500 55 08
majda@udruga-kumulus.hr

Novosti

Međunarodni dan bijelog štapa, 15. listopada 2022.

Vjerojatno nema osobe koja bar jedanput nije na cesti susrela slijepu osobu koja se kreće pomoću dugog bijelog štapa, uz pomoć psa vodiča ili držeći videću osobu za ruku. Bijeli štap je jedno od pomagala koje može značajno poboljšati kvalitetu života slijepih ljudi. Ipak, ne odlučuju se svi za bijeli štap, a alternative mogu biti kretanje uz pomoć pasa vodiča ili videćih pratitelja.

Svake godine 15. listopada obilježava se Međunarodni dan bijelog štapa. Kroz projektne aktivnosti projekta „Nove prilike da savladamo neprilike” slijepim se osobama omogućuje rehabilitacija i savjetovanje, edukacija i savjetovanje članova obitelji te edukacija/supervizija djelatnika partnerskih udruga s ciljem podrške procesu usvajanja vještina i strategija nošenja sa stresom i krizom i informiranje zajednica koja pridonosi potpunu uključenost slijepih osoba u društvo. Programi podrške slijepim osobama kreiraju se prema individualnim potrebama korisnika projekta, što uključuje upoznavanje s mogućnostima korištenja bijelog štapa tj. aktivnosti edukacijsko rehabilitacijskog programa orijentacije i kretanja. 

Voditeljica projekta mr. sc. Andrea Fajdetić naglašava: „Bijeli štap  pravo je slijepih osoba za ravnopravno uključivanje u zajednicu, bez obzira na dob i individualne mogućnosti. Projektno organizirane aktivnosti omogućuju individualizirani psihosocijalni i edukacijsko rehabilitacijski pristup. Slijepe osobe mogu kao pomagalo koristiti sklopive ili nesklopive duge bijele štapove. Sklopivi bijeli štapovi su praktičniji (mogu se lako spremiti ili odložiti) dok se pomoću nesklopivih bijelih štapova, zbog njihove čvrstoće, bolje primaju povratne informacije iz okoline. Kojoj će tehnici dati prednost pri kretanju  (dodirna ili klizajuća) ovisi o situaciji u kojoj se osoba nalazi te osobnoj sigurnosti u tehniku.”

 

Lucija Cerovec

Tko smo mi?

Kontakt

Projekti

Zaštita mentalnog zdravlja obitelji

O zdravlju na drugačiji način

Rubikova kocka

Kamp krenimo zajedno

Mali mirotvorci

Pr(a)vo lice množine

Najnovije objave

  • All Post
  • Događanja
  • Edukacije
  • Najave
  • Nekategorizirano

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj obavijesti isključiva je odgovornost KUMULUS-a.

Udruga Kumulus © 2022. 

Skip to content